El Consell amb la Comissió “Afectats pel Top Manta”

La plataforma d’Afectats pel Top Manta no està disposada a perdre ni un minut més a què se solucioni el problema

Barcelona, 19 de juliol de 2017.- La Plataforma d’Afectats pel Top Manta ha presentat aquest matí en roda de premsa la situació actual de la problemàtica a la ciutat de Barcelona i ha exigit al’Ajuntament i administracions implicades una actuació immediata que permeti donar sortida al problema. Els integrants de la Plataforma,de la qual forma part activa el Consell de Gremis,no estan disposats a seguir esperant, ni deixar passar un any més, davant l’amenaça de la “normalització” de la venda ambulant il·legal als espais públics de la ciutat.
Sin título-3

Fa tot just un any, més d’un centenar d’entitats de la ciutat – xifra que avui sobrepassem amb escreix- van constituir i presentar la Plataforma d’Afectats pel Top Manta per denunciar la passivitat i el posicionament gen resolutiu de l’Ajuntament davant aquest fenomen, amb episodis de fins a 800 manters permanents, venent els seus productes al Passeig Joan de Borbó.Fermin Villar, president de la Plataforma i de l’Associació d’Amics i Veïns de La Rambla i PlaçaCatalunya, uns dels espais més perjudicats actualment pel Top Manta, ha estat clar durant la seva intervenció, “és inconcebible la manca de decisió i voluntat per aturar aquest problema que s’està enquistant i cada cop serà més difícil trobar una solució”. Villar ha atribuït directament aquesta manca de voluntat a la desídia política. “L’any passat, després de la nostra denuncia, es van començar a aixecar tallers il·legals, es van incrementar les intervencions de productes – 1,1 milions d’articles, 26% més que el 2015- i les denuncies (79,221, 25% més que al 2015). Està clar que la pressió funciona. Llavors, perquè no es du a terme?”

La Plataforma denuncia del tot intolerable que es permeti una activitat que suposa la comercialització de béns o productes de caràcter il·legal, cosa que implica una violació en els drets de la propietat intel·lectual i industrial. Una activitat, també, han explicat des de la taula de representants de totes les entitats membres, “amb un impacte econòmic negatiu molt important, tant pel que fa a la desviació d’activitat del comerç legal a l’il·legal – afectació a totes les industries afins al comerç, proveïdors de tota mena, transportistes,…- com per la seva conseqüent contribució a l’economia submergida, i, també, pel que suposa en evasió de taxes a que altres col·lectius, com comerciants i veïns, sí que estem obligats a contribuir”.José Antonio Moreno, Director General d’ANDEMA ha explicat que “Espanya és un dels païsoseuropeus en els quals més es compren productes falsificats. Als carrers de les nostres ciutats, es poden adquirir de forma impune productes falsificats com a dessuadores, sabatilles sportives,roba interior, bosses o perfums,…. un tràfic il·lícit que genera economia submergida i unespèrdues a les indústries afectades a Espanya que superen els 7.088 milions d’euros anuals, i que es tradueix en la pèrdua directa de, almenys, 67.000 llocs de treball a l’any”
Mentre això succeeix, dia a dia a Barcelona, la pressió normativa contra el comerç i els serveis legals, no deixa de créixer, ha explicat Villar qui ha convidat a l’Ajuntament a desviar part d’aquesta incisiva pressió a combatre la venda il·legal.
“Els que estem avui aquí, som treballadors que cada dia dediquem tots els nostres esforços apujar la persiana i tirar endavant els nostres negocis, contribuint així al benestar col·lectiu. I en cap dels casos estem en contra de les persones. Si el comerciants legals som penalitzats si no respectem els horaris d’obertura, o no paguem els impostos relacionats amb els nostres negocis;si no assegurem els treballadors o no paguem els nostres autònoms; posem una terrassa on no hi tenim permís o—simplement—si no cobrem una bossa de plàstic, perquè sí que està permèsincomplir amb tot això al mig del carrer, ocupant impunement i privatitzant, a més, un espai de tots?”, ha dit.
Des de la Plataforma s’ha denunciat, també, el greu perill que suposa per a la salut del consumidor molts dels productes propis del Top Manta, com les ulleres falsificades, que nocompleixen amb la normativa europea i utilitzen materials inadequats per a protegir l’ull de lesradiacions solars, fet que pot derivar, adverteixen des de la Federación Española de Asociacionesdel Sector Óptico, Fedao, membre de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta, “en l’aparicióprecoç de cataractes i altres tipus de malalties oculars com afectacions corneals, despreniments,etc”

En aquest mateix sentit, i des del Gremi de Restauració de Barcelona, altre de les entitats de laPlataforma, s’ha insistit, també, en el perill del consum de begudes preparades al carrer de formail·legal, sense cap tipus de control.
“Com pot ser que es persegueixi i multi als comerciants si no cobra les bosses de plàstic, però noals venedors de Top Manta que les entreguen lliurement?. Com es pot defensar la restricció del’espai de les terrasses a favor de l’espai per als vianants, quan el Top Manta envaeix carrers ies pais de transport públic, limitant la mobilitat dels ciutadans?”. Villar també ha posat com a exemple, la inexistència de control sobre la preparació i venda il·legal de menjar i begudes al carrer i les platges, front les inspeccions i requeriments sanitaris a què estan sotmesos els establiments d’hostaleria i restauració; també les multes que reben els negocis d’aquest mateix ram, si un dels seus clients surt amb el got de beguda al carrer, “Si a un llauner l’enxampen, l’intervenen el material però no se l’exigeix la mateixa multa que a un establiment d’hostaleria”.

Segons ha explicat la Plataforma, si bé sembla que l’efecte crida s’ha aturat, el del contagi haincrementat i des de ja fa un temps, nous col·lectius s’han sumat al Top Manta. Això, han dit”manté viva la problemàtica i fins i tot l’agreuja, doncs alguns dels grups incorporats són forçaconflictius. La continuïtat de la venda il·legal al carrer, només fa que beneficiar els entramatsmafiosos que controlen aquesta activitat”.
Així, davant aquesta situació, la Plataforma que ha catalogat de desmesurada i greuge comparatiu vers altres col·lectius, la inversió de 2,2 M € de l’Ajuntament per donar cobertura ala compra d’una seu per al Sindicat de Manter, ha demanat una condemna clara i definitiva del’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i resta d’autoritats competents contra la venda il·legal del Top Manta, alhora que han exigit, que s’endegui immediatament un pla de xoc acurat i decidit,per aturar l’efecte” contagi de la pràctica de la venda il·legal i que paral·lelament, es redacti un full de ruta que incorpori les recomanacions marcades per ens independents i pensades per trobar solucions al problema.
La Plataforma també ha advertit a l’Ajuntament i resta d’administracions no la menystingui i la tinguin en compte a les taules de coordinació.
Finalment, Villar ha demanat que no es criminalitzi la Plataforma. La Plataforma d’Afectats pel Top Manta està formada per comerciants que es guanyen la vida de forma legal i que, en absolut,van contra cap persona. La Plataforma orienta tots els seus esforços cap a les administracions que, en darrera instància, han de ser coherents i actuar en aquesta situació.
Durant la roda de premsa, Fermin Villar ha estat acompanyat a la taula d’alguns dels presidents de les entitats integrants de la Plataforma, mentre que altres ho han fet des de l’espai reserva tals assistents, demostrant tots, unitat i decisió davant la situació i les seves demandes.

 


30 de Juny 2016

Ahir es va dur a terme la presentació en roda de premsa del Manifest “Afectats pel Top manta” que el Consell de Gremis ha subscrit i presentat conjuntament amb diverses entitats afectades.

Més d’un centenar d’entitats de la ciutat han decidit actuar de forma conjunta i fer públic el seu malestar i posicionament en un manifest per denunciar la passivitat del govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona enfront de la venda ambulant il·legal a l’espai públic i l’enquistament i creixement d’aquesta pràctica a l’empar de posicionaments gens resolutius per part del govern de la ciutat. El CONSELL DE GREMIS signa i recolza aquest manifest demanant a  les autoritats competents que actuïn de forma immediata contra la venda il·legal que es produeix de forma massiva i reiterada a Barcelona i que duguin a terme les accions adequades per protegir el comerç i els serveis regulats legalment. (30/06/2016)

Descargar pdf AFECTATS PEL TOP MANTA Clipping

Sin título-1MANIFEST  “AFECTATS PEL TOP MANTA”

L’espai públic és un dels valors més preuats de la nostra societat i el seu ús és, alhora, un dels màxims exponents de la societat democràtica. Poder gaudir del mateix d’una forma lliure i civilitzada és un dret bàsic de la nostra societat, i són les administracions, especialment les locals, les que tenen el deure de vetllar perquè l’espai públic sigui un espai de convivència i pau, on no hi hagi conflicte i on tots respectem les normes que garanteixen l’ordre necessari establert.
Tant és així, que els primers en respectar aquest pacte social som els ciutadans, però quan això no es compleix, entra en joc el paper de l’Administració la qual ha d’actuar amb tota la contundència de la llei per tal de garantir els drets i obligacions que ens permeten assolir la convivència social.
Els sotasignats d’aquest document veiem amb preocupació com l’activitat de la venda ambulant il·legal  a l’espai públic de Barcelona augmenta dia rere dia davant la passivitat del govern municipal. Si bé aquest fenomen no és nou i ha estat present a la ciutat des de fa anys, la manca de voluntat explícita i el bonisme ingenu del Consistori per solucionar el problema, ha provocat un efecte crida que ha generat concentracions de quasi 800 venedors il·legals, ocupant, irrompent i dificultant el pas dels vianants en l’espai públic; creant així una imatge d’inseguretat i degradació de la nostra ciutat, amb especial afectació a la zona del Port i les platges de Barcelona.
En aquest sentit, requerim l’actuació immediata de l’autoritat per preservar la correcta ordenació de l’espai públic, ja que els diferents col·lectius de comerciants, veïns i en definitiva, ciutadans de Barcelona ens veiem absolutament desemparats davant d’aquesta situació a la qual no se li posa ninguna solució.
Les entitats aquí representades entenem que l’aspecte social d’aquest problema ha de ser atès per l’administració, la qual en té la responsabilitat, com d’igual manera la té a l’hora de preservar els drets dels comerciants que legítimament ostenten el dret de confiar en la correcta aplicació de la llei.Per aquest motiu, els sotasignats d’aquest manifest reclamem a l’Ajuntament de Barcelona, en tant que màxim responsable de l’espai públic de la ciutat, però també a la resta d’administracions competents que actuïn de forma immediata contra la venda il·legal que es produeix de forma massiva i reiterada a Barcelona.