El Gremi de Restauració impulsa un manifest que reivindica unes terrasses creatives i de qualitat.

Isabel Coixet La Vanguardia

El manifest vol promoure la capacitat de transformar la ciutat en un espai atractiu i innovador per a totes les persones que hi viuen, aportant disseny a l’espai públic de Barcelona.

Barcelona, a l’avantguarda del disseny mundial Barcelona, conscient de la inabastable herència creativa que atresora, ha fet del disseny una aposta transversal i estratègica. Els poders públics també hi han cregut i s’hi han implicat de forma molt activa. Amb els anys, la ciutat ha esdevingut tot un referent del disseny a nivell internacional, capaç de crear tendències artístiques i d’aportar nous plantejaments basats en visions innovadores del disseny. El disseny és, i ha de ser, a tot arreu.

Tot objecte, element, espai o situació pot ésser repensat i transformat gràcies a la mirada curiosa d’un artista o d’un professional del món del disseny.

El disseny i la gestió de l’espai públic Les persones sotasignades creiem fermament en una concepció de l’espai públic que conjugui de forma harmoniosa criteris eminentment pràctics, vinculats als diferents usos urbans, amb l’exigència d’un paisatge urbà bell, agradable i estèticament atractiu. Cal posar el disseny, la creativitat i la imaginació al servei de la planificació de l’espai públic, on la seva contribució pot ser determinant.

Reivindiquem la capacitat del disseny per fer de la ciutat un espai més humà, amable, atractiu, acollidor i confortable per als veïns que hi viuen

Les terrasses de Barcelona La presència a places, rambles i carrers de terrasses de bars i restaurants és natural i ha de contribuir de forma decisiva a assolir l’ideal de bellesa estètica que s’espera de l’espai públic. Les terrasses tenen la capacitat de transformar l’entorn on s’ubiquen i aporten noves formes de gaudi de l’espai públic a l’abast de la ciutadania. L’Ajuntament de Barcelona, a través de la concessió de llicències, ha de garantir que la ocupació que suposen les terrasses és compatible amb la resta d’usos urbans i satisfà, al mateix temps, les expectatives estètiques que s’han assenyalat. Cal exigir a la restauració, per tant, que ocupi les voreres amb terrasses de qualitat.

Reivindiquem la instal·lació de terrasses de qualitat, creatives, suggeridores, d’autor, innovadores, capaces de sorprendre i de proposar concepcions disruptives de l’espai públic. Capaces, en definitiva, de fer de Barcelona un espai més atractiu per a totes les persones que hi viuen.

La normativa municipal que regula les terrasses

L’Ordenança de terrasses de Barcelona s’equivoca en regular tots i cadascun dels aspectes estètics que defineixen les terrasses. La quantitat desmesurada de restriccions constreny la visió creativa de l’artista que ha de concebre una terrassa i impedeix que aquesta s’adapti a les particularitats de l’indret on s’ubica. A diferència de les normes que regulen la instal·lació de terrasses a altres ciutats europees, la normativa barcelonina imposa la uniformitat de les terrasses, la qual pot conduir a una degradació de l’espai públic.

Reivindiquem la diversitat visual de les terrasses com un actiu de la ciutat i la necessitat que el marc normatiu a Barcelona permeti concebre i instal·lar terrasses de qualitat, innovadores i estèticament belles.

(foto La Vanguardia)

juny 2016