CONSELL DE GREMIS

19
ABR
El Consell de Gremis recolza els Gremis de Llibreters, Floristes i Flequers a la Diada de Sant Jordi 2024

En una roda de premsa organitzada pel Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme en el marc incomparable de La Pedrera, tots els actors implicats han volgut destacar la importància d'aquesta festivitat pel que fa a la repercussió cultural però també l'econòmica i estratègica.

Han participat a l'acte el Director General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrades, la regidora de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil i l'intendent de la Guàrdia Urbana, Diego Calero i ha comptat amb la presència de Joan Guillén, president del Consell de Gremis i del Gremi de Floristes i dels presidents del Gremi de Llibreters i del Gremi de Flequers, Eric del Arco i Jaume Bertran respectivament.

El Gremi de Floristes espera per primera vegada superar els 7 milions de roses i demanem una regularització de les parades de roses reivindicant la rosa d'autor. Aquest rècord en la previsió de vendes comporta però una forta decepció entre els floristes, doncs sols un 25% d'aquesta venda correspon als professionals floristes, la resta s'estén per les nombroses parades de venda de roses que cada any saturen els carrers de la ciutat de Barcelona i la resta de poblacions grans de Catalunya. La imatge és d'un gran èxit, però amb conseqüències frustrants i d'indefensió pels professionals floristes. Aquest any s'ha presentat una rosa d'autor homenatge a la Copa Amèrica, una picada d'ull a aquest esdeveniment amb la rosa protagonista.

El Gremi de Llibreters ha refermat la seva aposta per la proximitat i la descentralització que es traduïrà en la presència de parades de llibres i roses en més espais, repartits en set districtes de la ciutat, que es reforçaran amb un centenar de parades davant de les llibreries i d'altres zones tradicionals. No hi haurà ciutat o poble sense llibres. A Barcelona però, s'han tornat a batre tots els rècords: hi haurà 336 parades en espais destinats al llibre i la rosa, i gairebé un centenar més davant de les llibreries. Pel que fa a la signatura d'autors, n'hi haurà 214 punts. La recuperació de la totalitat de les Rambles per als llibres i les roses és de gran valor simbòlic, en ser bressol de la festa: una aposta compartida per a retornar-les a la ciutadania i a la cultura. A més, fent de nòdul amb el Passeig de Gràcia i Gran de Gràcia, els llibres i les roses creuaran la ciutat de mar a muntanya. N'hi haurà també al Passeig de Lluís Companys, que fa de connexió amb l'espai de còmic, literatura infantil i juvenil, i públic familiar del Passeig de Sant Joan; i així mateix a les places Universitat, Orfila i Sarrià; a la Diagonal, en el barri de les Corts; a la Rambla del Poblenou i davant de la biblioteca García Márquez.

Per la seva banda el Gremi de Flequers presenta com cada any el pa de Sant Jordi, un pa inspirat en els colors de la senyera que es ven als establiments agremiats i que està fet de forma artesanal amb una pasta de formatge emmental, sobrassada i nous. Aquesta especialitat que va nèixer fa més de 30 anys s'ha consolidat com un element imprescindible a consumir durant la diada.

Jordi Torrades, director general de Comerç de la Generalitat, ha volgut resaltar el paper dels gremis en aquesta diada i la importància econòmica pel territori que mou 60 millons d'euros en vendes.

Per Raquel Gil, regidora de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona "Sant Jordi és una festa que requereix una gran coordinació a la ciutat entre els diferents agents implicats i aquest any estan previstos 3.300 metres lineals de parades , 4.100 punts de vendes de flors 1.000 punts de venda de llibres, dels quals 336 punts estaran en el que es coneix com la superilla literària, amb l'afegit dels Jardinets i la Rambla. Altres 533 punts de venda de llibres estaran en espais gremials, davant de les llibreries que els munten i la resta en altres zones de la ciutat.

L'intendent de la Guàrdia Urbana Diego José Calero ha explicat que el tall de trànsit en el centre de la ciutat serà similar al de l'any passat. No es podrà circular ni en vehicles de motor ni en bicis i patinets per l'espai de la Superilla literària, entre Balmes, Pau Claris, Gran Via i Diagonal, amb l'excepció dels carrers transversals que ho permetran en sentit Besòs: Gran Via, Aragó i València.

 

 © CONSELL DE GREMIS   |   Política de Privacitat